Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2008 17:28 - Етем я няма тук, не е и там
Автор: tatanasova Категория: Политика   
Прочетен: 1310 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.01.2008 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Татяна АТАНАСОВА

Обилният и повсеместен снеговалеж от първия ден на новата година, който от бяла приказка за броени часове се превърна в снежен кошмар за България, не наруши и на йота празничния комфорт на министъра на бедствията и авариите Емел Етем.

Снежните виелици, затворените в цялата страна пътища и хванатите в капана на снега хора се оказаха за правителствената дама маловажни причини, заради които не си струва да прекъсва задграничната си ваканция. Пък и защо да го прави, след като на „бойната” линия щат, не щат ще се озоват кметове, областни управители и служители от регионалните звена на „Гражданска защита” и на дирекция „Пътища”.

Етем я няма тук, не е и там. Така се оказа в първите бедствени дни. За „компенсация” вицепремиерката с менторски тон посъветва по телефона българите да не излизат от домовете си, защото е зима. Сети се да се върне едва на втория ден след бурите и да задейства подчинените си.

Междувременно на „Петолъчката” в Ямболска област, в Стара Загора, Русе, Варна и къде ли още не хората се надяваха на Божията милост, за да оцелеят. А институциите си прехвърляха топката и по стара родна традиция като един бягаха от отговорност.

Интересно, на ушите си ли седят българските управляващи и нищо друго освен собствените си гласове ли не чуват? Защото още седмица преди новогодишните празници по всички национални медии синоптиците предупредиха, че в първите дни на 2008 г. в страната ще вали обилен сняг. Но вероятно това не е достатъчно, за да се стресне властта, още по-малко ведомството на г-жа Емел Етем. Титулярката явно се е надявала, че като се скатава и мълчи ще й се размине неразборията със снега. Е..., колкото се размина на бедстващите от наводненията, в справянето, с които за две години на поста Етем се сдоби с печална слава.

В „неизвестност”, по-дълга като време от тази и на подопечната си се оказа и премиерът Станишев. Шефът на правителството наруши мълчанието си по темата със снега едва на 6 януари в Калофер. Там от анонимност го извади присъствието му на честванията по повод рождението на Христо Ботев.

Според думите на Станишев „проблемите от снега в страната се дължали на времето, на метеорологията, а не на липсата на организация на институциите”. (?!) Политическа словестност и поведение, заимствани сякаш от едновремешните соцуправляващи, които или взимаха последни думата. (Разбира се, за да посочат виновника за един или друг проблем, и за да припознаят себе си за спасители на държавата.) Или, просто си траеха...

Верен на този политически манталитет, премиерът така и не счете за необходимо да се обърне към нацията. Защо да го прави и вицепремиерът му и министър по бедствията и авариите? Това съгласувано мълчание, доказва, че „крушата не пада по-далеч от дървото”.

Народната мъдрост потвърди и сдържаната оценка на президента Георги Първанов за овладяването на последиците от снеговалежите и бурите от служителите в отговорните институции. Той не пожела да коментира и закъснялата реакция на министерството на политиката при бедствия и аварии, ръководено от Емел Етем.

На практика държавният глава прояви „семейна” солидарност като спести критиките си към правителството, което сам създаде. Задоволи се единствено да каже, че „се нуждаем от повече координация в работата на изпълнителната власт по време на кризи”. Признание, което Първанов беше принуден да направи, хванат натясно от неоспоримите факти. Не се ангажира обаче с отговор нужни ли са оставки в кабинета заради неадекватна реакция на усложнената обстановка вследствие на лошото време. Това е „в правомощията на министър-председателя. Аз не съм си позволявал да вземам отношение по такъв род въпроси”, дистанцира се президентът.

Но тази му сдържаност едва ли ще помогне на Станишев, над чийто премиерски стол облаците отново се сгъстяват. В специална декларация БЗНС-Народен съюз поиска тази седмица оставката на министър Етем заради "некомпетентност в работата й и пълна незаинтересованост от случващото се в страната".

Искане за оставка последва и от русенската организация на ДСБ. „Недопустимо е министър, който трябва да работи срещу пораженията от бедствията, да хвърля вината върху гражданите за катастрофалното състояние по заснежените пътища”, заявявиха от там.

Междувременно депутатът от ОДС Яне Янев призова опозицията да стартира новата парламентарна година с вот на недоверие.

Аргументи за него изобилстват във всички обществени сфери. Но в случая призът се пада на г-жа Етем, чието управленско безхаберие й дава преднина пред останалите от „цялото министерското войнство”.

А то, видя се, е много зле с координацията. И затова гражданите все трябва да разчитат на себе си и да взимат проблема в свои ръце.

За какво тогава ни е министър по бедствията, че и цяло правителство?




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatanasova
Категория: Политика
Прочетен: 47790
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930