Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2008 13:18 - Президентски чадър над Румен Петков
Автор: tatanasova Категория: Политика   
Прочетен: 1689 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Татяна АТАНАСОВА

Ако присъждаха Оскар за политически реалити екшън с полицейски привкус, българските управляващи щяха да грабнат приза, независимо от броя на номинираните. Безпрецедентният МВР-скандал у нас и фактът, че една от главните роли в него се падна на самия вътрешен министър, едва ли биха сътворили и най-добрите сценаристи на Холивуд.

В българската публичност обаче това се случва не на шега. Както разбрахме разговорите с „оперативно интересни лица” са приоритет в дейността на министъра, независимо, че според Закона за МВР това изобщо не му е работа.

С обясненията си по случая министър Румен Петков показа ясно едно – че не обвързва себе си с мегаскандала. Вместо да връчи оставката си на премиера той получи от него доклад за домашно -  да опише дефектите в МВР и да предложи законодателни, структурни и кадрови промени. „Готов съм с реформата в МВР”, съобщи Петков дни след това в Пловдив. Пак от там той информира, че „в анализа щял да изброи и личните си грешки”. Последното звучи като „да поръси главата си с пепел”... и така въпросът за оставката му, поставян директно и от български, и от европейски политици, да бъде заметен под килима.  

Друг въпрос е, че досега министърът и екипът му отдавна трябваше не само да имат предложения за реформа във вътрешното ведомство, но и тя вече да е факт. Така се оказва, че повече от половината им мандат е минал в празнословие. Румен Петков обаче не е прохождащ политик и затова би трябвало да е наясно, че батакът в МВР неминуемо ще засегне и партията му и, не на последно място, ще наруши управленския баланс в тройната коалиция. 

В момента „архитектурата” на коалиционните отношения е килната силно към „Позитано” 20. Нито ДПС, нито НДСВ искат да вадят кестените от огъня. Среща на Съвета на коалицията също едва ли би променила нещо. Така по неписания закон на политическата матрица Сергей Станишев ще има последната дума. Той вече ясно показа, че няма да смени Петков под натиск. За негово улеснение такъв не му упражняват нито Доган, нито Сакскобургготски. Доскоро в това синхронно мълчание участваше и президентът Георги Първанов.

В края на миналата седмица обаче той показа стоп-палка на БСП за оставката на вътрешния министър. „МВР страда от дефицит на обществено доверие, но министър Румен Петков има качества и може да реформира системата”, заключи лаконично държавният глава. От него разбрахме още, че срещата с оперативно интересни лица по мнението на президентските експерти не била правно уязвима. Макар и само за пред хората, все пак президентът го укори за срещата му с т. нар. братя Галеви. Пак за пред хората каза, че решението за оставката на Петков било изцяло в ръцете на премиера и парламента.

А на практика посланието беше друго - Първанов разтвори президентски чадър над МВР шефа. За колко време и в каква степен ще го предпази от буреносните облаци, разпрострели се над вътрешното министерство, не се знае.

Защото скандалът в МВР е като минно поле. Ако се опиташ да начертаеш схема, ще получиш лабиринт. Зад невидимите му стени се води  битката със задкулисието, с организираната престъпност, с корупцията. Битка, в която засега държавата губи. По закона на Мърфи, докато властта се натутка и министърът се наумува върху белия лист, София стана свидетел на два нови показни атентата – на 6 април килър застреля Борислав Георгиев, шеф на „Атоменергоремонт”, (една от компаниите на Христо Ковачки, най-големия енергоинвеститор у нас). Ден след това три куршума в главата отведоха писателя на мутрите Георги Стоев в пределите на смъртта. Нашенска, родна гротеска...

Изводът е един - всички имитации на реформа в системата на сигурността са в услуга само и единствено на организираната престъпност и клакьорите й на властови позиции.

В това време натискът върху коалицията за смяна на Румен Петков се засилва двустранно - и от Европа, и от българската опозиция. Станишев обаче ще бави до последно, изчаквайки ту един, ту друг доклад. Междувременно на 8 април се оказа, че освен доклада на вътрешната парламентарна комисия е готов и този на министъра. При това – предсрочно! Хубаво щеше да бъде МВР шефът да пресича и лошите практики в повереното му ведомство, ако не със скоростта на светлината, то поне с бързината, която демонстрира при писането на поискания му отчет. В него има само цифри, казаха запознати още преди той да е оповестен. Цифри или констатации, както и да ги наречем, ясно е, че МВР трябва да ликвидира пробойните в системата си. Само така Ще спечели преднина в битката с престъпността... Другото е информация постфактум.

Но както и да чете премиерът двата документа, ако реши изобщо да предприеме министерската рокада, тя няма да изпревари и вота на недоверие и съвета на тримата партийни лидери.

Дотогава от Брюксел могат да отчетат само едно - българско политическо безвремие в европейския часови пояс.

 

 



Тагове:   чадър,


Гласувай:
0



1. haralanov - Благодаря...
09.04.2008 15:23
Случайно днес открих твоят блог но от сега нататък винаги с интерес бих чел написаното от теб...Поздрави...
цитирай
2. анонимен - Европейците като са знаели каква ...
10.04.2008 10:48
Европейците като са знаели каква коалиция управлява страната ни,защо приеха България в Евросъюза?А демократичната опозиция като знае какво става у нас защо не напусне парламента?И да предизвика предсрочни избори,а?
цитирай
3. ikonomikazamasite - http://ikonomikazamasite.blog.bg
11.04.2008 19:07
http://ikonomikazamasite.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tatanasova
Категория: Политика
Прочетен: 47642
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031