Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2008 16:20 - Самовлюбените управляващи
Автор: tatanasova Категория: Политика   
Прочетен: 1354 Коментари: 0 Гласове:
0



Червени, жълти и лилави запретнаха ръкави за втори мандат

 

Татяна АТАНАСОВА

Управляващата трипартийна коалиция е влюбена в себе си. За този извод не са нужни социологически проучвания. Безспорно доказателство за него е заявката за следващ мандат, която БСП, НДСВ и ДПС направиха на заседанието си в Хисаря.

След ясната оценка на Еврокомисията, че корупцията и организираната престъпност остават проблем № 1 за страната ни и в навечерието на четвърти вот на недоверие срещу правителството заради корупционните скандали по високите етажи на властта, трите партии „сюрпризираха” обществото с това свое намерение.  Те го обосноваха с актуализираната управленска програма, по която, стана ясно, управниците са „разсъждавали през тези два дни”.

В българските политически реалности обаче действа един неписан закон. И според него у нас намерението, заявено от властта, е съвсем различно от изпълнението. Управляващите обикновено имат голям капацитет за първото и нулев за второто. Как иначе да си обясним, че сме държавата с най-ниски доходи в общността. Затова пък управленската „седянка” жизнерадостно отчете, че приетата в началото на мандата правителствена програма е изпълнена. И, видите ли, за този период брутният вътрешен продукт е нараснал над 35 % на човек. Това, според вицепремиера Ивайло Калфин означавало, че „богатството на всеки българин се е увеличило с толкова”.

Какво друго ни остава, освен да се рашетаме по банките и да проверим дали правителството не е открило на всеки гражданин на Републиката лична сметка, та да материализира в нея това сполетяло ни изневиделица имане. Защото според желязната логика на икономическите закони, засега най-сигурно ни е нямането.  

И пак стигаме до намерението. Негов адресат са - нарастването на доходите и качеството на живот, увеличаване на растежа на бизнес средата, образованието и здравеопазването. И, току виж, след две години, на прага на парламентарните избори отново ни съобщят, че сме забогатели с няколко десетки процента. Не е нужно да се хващаме на бас, че то пак ще е само на книга.

Остава да видим какво ще се случи с образованието и здравеопазването. Засега те са постоянни приоритети на управляващите, но само толкова. Нищо реално не се случва в двете сфери, заради което и опозицията поиска в два от случаите вот на недоверие. Справка - аналите на 40-ия парламент.

На заседанието в Хисаря през управленската „фуния” преминаха имената на предприятия, станали знакови със злополучни опити за приватизация и разтърсващи скандали. Разбра се, че държавата отново има намерение да продава „Булгартабак”.  Дали ще бъдат защитени интересите на работещите в предприятията на тютюневия холдинг и интересите на страната ни в този бизнес, както декларира икономическият министър Петър Димитров, предстои да видим. Ако след време работещите в сектора се окажат в положението на работниците от гиганта „Кремиковци”, правителството със сигурност ще получи оценка за приватизационната сделка - „слаб 2”.

Другата продажба в списъка е тази на „Топлофикация” – София. Тук ще се търси повишаване конкурентоспособността на дружеството и защита на интересите на софиянци. Последните от години са сигурните потърпевши в сагата със столичното парно.

Правителство се обяви също за създаването на Български енергиен холдинг, който да обедини енергийния сектор. В него ще влизат 5 дружества. Сред тях са мини “Марица Изток” и “Булгаргаз холдинг”. Аргументът е, че в ЕС върви процес на окрупняване на сектора и за да бъде България конкурентоспособна, е необходимо енергийно обединение.

Кабинетът обаче остава длъжник на обществото по подписаните с Русия енергийни проекти. Остава и несъгласието на хората от бургаския регион за газопровода „Южен поток”. В него, смятат те, има реална заплаха за околната среда, а оттам и за туризма.

Случайно или не, правителствените обещания не подминаха и туризма. Кабинетът даде дума, че „ще продължи да работи сериозно по създаването на държавна стратегия за туризма. Колко ли време ще трябва да чакаме да я изготвят и после да я приложат на практика и какви ли ще са преките резултати от нея за сектора. Все въпроси с повишена трудност.

Черноморският туризъм обаче да очаква приоритетното изграждане на пречиствателни станции и инфраструктура. Задава се и стратегия за рекламата на българския туризъм, която отдавна трябваше да е факт. Но, ней се...

И така, опирайки се на тези обещани „благини” за хората и за бизнеса, червени, жълти и лилави запретнаха ръкави за втори мандат. На парламентарния вот през 2009 г., стана ясно - трите партии ще се борят за 51 % от гласовете на избирателите. Приблизително толкова бил общият им резултат от предишния вот. Не стана ясно обаче с БСП или с ДПС ще се коалира предизборно партията на Сакскобургготски, за да е парламентарна сила. Защото ако се яви самостоятелно, според социолозите сега одобрението за НДСВ е едно на сто, т.е. в рамките на статистическата грешка.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев категорично отрече да е обсъждан въпросът за предизборна коалиция. В същото време даде израз на оптимизма в жълтите редици като заяви, че предизборно рейтингът на партиите обикновено се възстановявал. Така щяло да стане и с неговата партия...

Както се казва – „блажени са вярващите”. В случая жълтите първенци, които, освен че искат да са пак в следващия парламент, искат и да управляват. Няма лошо, но преди това партията ще трябва да се помири със себе си и, защо не, да се пречисти в опозиция.

Въпрос на време е да разберем минава ли това помирение през смяната на министри. Пред медиите беше категорично отречено тази тема да е обсъждана. За промените в кабинета Милен Велчев обаче многозначително каза: “Човек предполага, а лидерите разполагат”.  

И правилно, защото Станишев, Сакскобургготски и Доган не отрекоха, че ремонт на кабинета ще има. Но предпочетоха да запазят мълчание по това кои министри ще бъдат сменени и кога. Вместо конкретика те си послужиха с нищо неказваща политическа словесност от рода –„Всеки един министър трябва да носи оставката си в джоба, това важи и за министър-председателя”, (Станишев), „..виртуална политика, виртуални предложения, спекулации...”, (Сакскобургготски).

Лидерът на жълтите така и не призна, че е запланувал смяна министрите Даниел Вълчев, Веселин Близнаков и Николай Василев, както преди време информира БТВ, позовавайки се на таен партиен документ. Тримата нарочени за смяна са изявени лидери на бунта от времето на летния конгрес на жълтата партия и принадлежат към кръга на бившия вицепремиер Пламен Панайотов.  Освен техните имена в „черния” списък влизат имената и на 15 зам.-министри и двама областни управители.(Според информацията на БТВ)

Смените от апокрифния документ, който жълтите обявиха за неистински, са само „част от стратегията за възраждане на НДСВ след разцеплението. От там вероятно е и убедеността за успех на вот`2009. 
До тогава обаче има година и половина, в която всяка от трите партии първо ще трябва да запретне ръкави и да реализира щедро дадените на 10 февруари 2008 г. обещания за реформи. А после ще видим дали меракът ще им помогне за втори управленски мандат, или заявката за него ще се окаже синоним на поведението на древногръцкия герой Нарцис.

Всичко зависи от суверена, защото на изборите негова е последната дума.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatanasova
Категория: Политика
Прочетен: 47789
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930