Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2008 18:43 - Помогни си сам, за да ти помогне и ЕС
Автор: tatanasova Категория: Политика   
Прочетен: 1033 Коментари: 0 Гласове:
0



Татяна АТАНАСОВА

За повече разбиране помоли Брюксел премиерът Сергей Станишев в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс". Налагането на новите европейски стандарти изисквало време, обоснова се той. Европейската комисия рискува "да подкопае" българското правителство и да засили политическите екстремисти, ако наложи строги санкции на страната заради неуспеха й да се справи с организираната престъпност и корупцията, предупреди Станишев.

Така шефът на българското правителство всъщност призна, че европейската летва е вдигната високо и властта в България не може да се справи с критичните зони.

Станишев хем приветства градивната критика от Брюксел, хем настоя за разбиране. Там обаче разбиране може да има само ако от ответната страна покажат отговорност и реални стъпки в правилната посока. И подобно дипломатично говорене, примесено с ултимативен тон и вменяване на вина, трудно ще мине. Защото с думите си българският премиер на практика вмени вина на европейските ни партньори. Как иначе да си обясним, че министър-председателят на страната, която има най-много нерешени проблеми, поставя условия на Евросъюза. Този опит за размяна на ролите е дързък и смехотворен едновременно. А що се отнася до времето, то май никога не ни е достатъчно –  за “въвеждането на новите европейски стандарти” пък направо ни е спрял часовникът. 

Съпоставянето на проблемите ни с тези на страни като Швеция, Холандия или Великобритания също е твърде неуместно пред Евросъюза. Там не е нужно да ни съпоставят с друг, а само с бившите соцстрани. Те също имат едва „20 години зад гърба си”. Но по всичко личи, че техните, а не нашите постижения са революционни, както твърди Станишев. Що се отнася до България – революционни у нас са най-вече показателите за корупция.

Според думите на министър-председателя целта на правителството е бъдещ напредък в реформите в дългосрочен план, не само за да бъде удовлетворена Комисията за момента и за да бъдат възобновени спрените фондове.

Истината е, че България вече е в хладилника на евросъюза. От там пътят до фризера е само една крачка. Затова, ако българските управляващи искат да избегнат ледения полъх, най-добре ще е -вместо да поставят условия на Брюксел, да започнат да мислят, да говорят и да работят по европейски. Така де, евростандартите трябва да бъдат приложени първо на „Дондуков” 1. Това е възможност министерското войнство само да си помогне и да си спести международния срам, който е по петите му.

Казано с други думи – помогнете си сам, господин премиер, за да ви погне и евросъюза.  

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tatanasova
Категория: Политика
Прочетен: 47724
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 56
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930